23.07.2024

Audi купува McLaren, влиза във Формула 1

Audi е новият собственик на бутиковия автомобилен производител McLaren Group и така марката на гиганта VW Group си осигурява влизане във Формула 1. Информацията е на британското списание Autocar.

Сделката за продажбата на McLaren Group осигурява бъдещето на британската компания, която в последните години действа под сериозен финансов натиск, въпреки че миналата година акционерите в компанията инвестираха 500 милиона лири в нея, за да я рефинансират. Все още не е ясно дали напускането на досегашния главен изпълнителен директор на McLaren Майк Флюит е свързано със сделката. Флюит напусна през октомври след 8 години начело на компанията.

От McLaren коментираха днес, че в компанията „няма промени на управленско ниво”, а говорител на Audi отказа коментар по темата.

Покупката на McLaren осигурява на Audi още една марка за супер автомобили след Lamborghini, която да е под контрола на германците. Това означава, че серийните модели на компанията от Уокинг може да бъдат задвижвани от мотори на Audi.

Извън сделката с Audi остава McLaren Applied, която е специализирана в създаването и развитието на системи за електрификация на серийни и състезателни автомобили, която пък беше продадена на група инвеститори по-рано тази година.

От гледна точка на Формула 1 тази сделка осигурява пряк контакт на VW Group, собственикът на Audi, със световния шампионат. От VW преговорят от известно време за влизане във Формула 1 за сезон 2026, като засега от компанията потвърдиха, че се очаква решението за това да бъде взето в първата половина на декември.

Досега се смяташе, че VW Group ще влезе във Формула 1 с Audi и Porsche, както направи преди време в световния шампионат за издръжливост и Льо Ман.

Тази сделка обаче не затваря вратата на Формула 1 през Porsche. Съвсем наскоро новият моторспорт директор на марката Томас Лауденбах също потвърди, че в Porsche обмислят завръщане във Формула 1. Много е вероятно Porsche да влезе в спорта като доставчик на задвижващи системи и да работи с Red Bull, като няма никаква яснота по въпроса дали германците ще искат да продължат развитието на програмата за двигатели на Honda, която остава при Red Bull след края на този сезон, когато японците напускат Формула 1.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.