22.06.2024

Audi отказа частна програма на Пенске в Льо Ман

Едно от най-големите имена в американския моторспорт Роджър Пенске разкри, че е отправил запитване към Ауди за частна програма в LMP1 категорията за тазгодишното издание на „24-те часа на Льо Ман“. Отговорът обаче е бил едно голямо и типично по немски – не.

Audi се изтегли от световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман“ в края на миналия сезон, като сложи край на 18-годишната си програма в сериите след скандала с вредните емисии на Фолксваген Груп, известен като „Дизелгейт“. Германският производител веднага обяви, че ще работи активно с Abt във  Формула Е.

Затова и Пенске е решил да пробва дали не може да получи поне един от заводските LMP1 прототипи на Audi, но от компанията са отказали предложението му.

„Говорихме за възможността да използваме техните автомобили за частна програма – коментира Пенске. – Но според настоящата ситуация в Ауди и цялото това внимание, което е насочено към тях, те ми отговориха, че вече нямат нужда да присъстват в Льо Ман.

„С удоволствие бих взел участие с мой екип в Льо Ман, но ако ще го направя, искам да съм в челото.“

В миналото Роджър Пенске се свързваше с евентуална програма на Ауди в Американските серии Льо Ман. Повод за тези очаквания стана изключително успешният му проект с Порше Спайдър RS LMP2, с който тимът му спечели няколко титли в надпреварата.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.