23.06.2024

BMW се завръщат към WEC през 2018-та

Преди няколко дни от BMW заявиха че, смятат да се завърнат с заводски отбор в GTЕ класът през 2018.

Баварците ще се премерят сили с Порше, Астън Мартин, Ферари, Форд и вероятно Шевролет в световният шампионат, докато в Льо Ман ще вземат участие за пръв път от 2011 на сам.

Според редица издания от BMW са проучили много внимателно LMP1 категорията през последните дванадесет месеца преди да решат окончателно своята ангажираност в GTE, като част от разширена глобална моторспорт програма.

„Стартирайки в сезон 2018, ние искаме да увеличим нашата активност в GT надпреварите и състезаванията от WEC и IMSA Weather Tech Sports Car шампионатите. – заяви директорът на BMW моторспорт Жан Маркуардт.

„Това разбира се включва и нашето завръщане в Льо Ман, което с нетърпение очакваме. Начинът по който се развива WEC шампионатът, ни кара да се чувстваме уверени в бъдещето на GT състезанията.“

Повече детайли относно програмата на BMW ще бъдат разкрити в близкото бъдеще. Очаква се да започнат тестовете по развитието на нов автомобил на базата на М5 или М6 моделите на BMW.

Баварците имат доста дълга история в 24-те часа на Льо Ман, записвайки първото си участие през 1930. През 1970 BMW се завръща с частен отбор преди да стартира с заводски и BMW M1 концепцията през 80-те.

Първата победа на Льо Ман пристига през 1995, след като създават двигателят на McLaren GTR. От компанията са спечелвали само един път състезанието като производители през 1999 с BMW V12 LMR шасито си, което бе разработено заедно с отборът на Уилямс от Формула 1.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.