23.07.2024

Citroen представи новия С3 WRC

Citroen Представи днес в Абу Даби новия C3 WRC

Citroen представи днес в Абу Даби автомобилът, с който компанията се завръща като производител в световния рали шампионат – C3 WRC, създаден по новите технически правила за 2017 година.

За френската марка през новия сезон ще карат Крис Мийк, Крейг Брийн и Стефан Лефевр, който обаче няма да кара с пълна програма.

След края на сезон 2016 в световния рали шампионат се появиха слухове, че 4-кратният световен рали шампион Себастиен Ожие може да се върне в Citroen, но те бързо бяха разсеяни с обясненията от тима, че Себ ще тества новия C3 WRC, само ако си намери спонсори за сезон 2017 и подпише договор с тима за следващата година.

Основен спонсор на Citroen през новия сезон ще е Абу Даби, като държавата отново ще се рекламира като туристическа дестинация.

През 2016 година пилотите на Citroen участваха в определени стартове, като тимът се съсредоточи основно върху подготовката за следващия сезон и тестовете на новия С3 WRC. Въпреки това Мийк успя да вземе две победи – в Португалия и Финландия.

Заради икономическите проблеми на концерна PSA Citroen закри заводската си програма в световния пистов шампионат за туристически автомобили (WTCC), където спечели титлите между 2014 и 2016 година. Шефовете на компанията трябваше да избират между WRC и WTCC и те избраха ралитата, където имат девет световни титли с легендата Себастиен Льоб.

За последно пилот на Citroen е ставал световен шампион през 2012, когато точно Льоб взе последната си титла.

„През 2017 искаме да печелим ралита при нормални условия, т.е нашите пилоти да не се възползват от по-задните си стартови позиции – заяви шефът на тима на Citroen Ив Матон. – Искаме да побеждаваме нашите съперници. А за 2018 целта ни е да спечелим поне една световна титла – при пилотите или конструкторите.

„Видях и прочетох, че много хора очакват С3 WRC да е много бърз от самото начало. Това определено ни поставя под напрежение.

„Тимът ни все още не е напълно изграден, ще ни трябва малко време, за да наместим всичко. Ние сме реалисти, уважаваме нашите съперници и предизвикателството, което ни очаква, но със сигурност ще е много интересно.”

За сезон 2017 в световния рали шампионат се завръщат Citroen и Toyota, които ще се борят с Hyundai и M-Sport – компанията, която неофициално представлява Ford и за която ще се състезава настоящият световен шампион Себастиен Льоб.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.