22.06.2024

GM обръща поглед към електрическите GT състезания

Новият шампионат на ФИА за електрически GT автомобили е „една от по-интересните” надпревари, които може да привлекат гиганта General Motors. Това обяви мениджърът на състезателните GT програми на GM Лаура Уантроп Клаузер.

Промоутър на новия шампионат е Discovery, а надпреварата беше представена през април. В нея ще участват електрически GT автомобили с фиксирана мощност 430 kW (577 к.с), които ще се състезават на писти в Европа, Азия и Персийския залив. Организаторите направиха уточнението, че не става въпрос за улични трасета, а постоянни писти. Първото издание на шампионата ще е през 2023 година, а от 2024 ще има и стартове в Северна Америка.

Техническите правила са заети от GT3 класа, като промяната е само по отношение на задвижването.

„Ние определено проучваме това”, потвърди Клаузнер, без обаче да се ангажира с някаква времева рамка, в която GM може да се включи в шампионата.

Според все още непотвърдена информация Chevrolet вече разработва състезателен Corvette по правилата на GT3, който трябва да бъде представен през 2024. Малко по-рано, през 2023 се очаква plug-in хибридната версия на серийния Corvette, засега известна като E-Ray.

Плановете на GM са за „изцяло електрическо бъдеще”, като гигантът трябва да представи 30 нови електрически модела за глобалния пазар до 2025 година. Засега обаче GM има скромно участие в състезанията с електромобили – чрез възродената марка Hummer в сериите Extreme E, където участниците ползват идентични машини.

„Определено следим какво се случва в Electric GT – потвърди Клаузер. – Мисля, че това е едно от по-интересните неща, които ще се случват. И с оглед на това, че ще е шампионат на ФИА, това означава, че говорим за сериозна доза стабилност. Знам, че те са вложили много усилия в развитието на Electric GT, това е нещо, което определено проучваме.”

Клаузер потвърди, че представители на GM са участвали в последните заседания на техническата група, отговаряща за шампионата, но не пожела да каже, че е сигурно, че компанията ще участва.

„Все още предстои да бъде потвърдено дали ще се включим от ранните етапи на шампионата или не – обясни Клаузер. – Но не го изпускаме от поглед.”

„Ще е страхотно, ако електрическите серии се развият, това ще ни даде всичко, от което имаме нужда, ще привлечем много хора и ще си създадем страхотна фенска база.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.