22.06.2024

Honda ли е с най-мощния мотор?

Тълкуването и анализирането на резултатите от предсезонните тестове е една от най-неблагодарните работи във Формула 1. Защото много често всичко не е точно такова, каквото изглежда.

Но има и данни, които никой не успява да опровергае. Да видим дали тези от 3-дневните тестове в Бахрейн ще се окажат такива. „Сахир” е по-специфична писта, тъй като скоростта на нея зависи много от атмосферните условия, а те се променят доста, така че в края на тази седмица картинката за началото на сезона във Формула 1 може да се окаже по-различна. И за разлика от другите трасета, използвани често за тестове, „Сахир” включва секции, които много си приличат, като в тях влизат равен брой прави и завои, които много си приличат.

От друга страна, в Бахрейн представянето на задвижващите системи се оценява по-лесно, тъй като пистата има четири дълги прави и 73% от обиколката се кара на пълна газ.

Първо, максималната скорост. Тук първото място е за Alpha Tauri със задвижваща система Honda – 322,7 км/ч. Следват Ferrari (319,7 км/ч) и Alfa Romeo с двигател Ferrari (319,6 км/ч). Моторът на Honda явно се представя по-добре от миналата година, като това важи и за Ferrari – и трите отбора, използващи задвижващата система на италианците стигнаха до Топ 5 по отношение на максималната скорост.

Най-бавни се оказаха колите на Mercedes и Aston Martin – 310,2 км/ч за световните шампиони. И двата тима имаха проблеми със скоростните кутии и се говори, че се е наложило намаляване на мощността на задвижващите системи с по 50 конски сили, за да издържат трансмисиите.

Второ, прогресът. Тук трябва да отбележим скока напред на Alfa Romeo. Болидите от Хинвил постигнаха почти същата максимална скорост като SF21 на правите, а темпото им в по-дългите серии от обиколки беше малко по-слабо от това на Ferrari. Така че, Alfa Romeo определено се завръща в битката за средата на колоната. Ще е супер, ако стане така, нали?

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.