26.05.2024

Hyundai: 8 ралита стигат

Тази седмица трябва да стане ясно как ще изглежда календарът на световния рали шампионат за останалата част от сезон 2020. След първите три ралита сезонът беше спрян през март, а очакваното рестартиране с „Финландия” през август пропадна, като сега надеждите са, че това ще стане с рали „Естония” в началото на септември.

И естествено, в момента никой не се наема да прогнозира колко точно състезания ще има до края на годината.

6-кратният световен шампион Себастиен Ожие заяви, че няма да е нормално, ако няма повече ралита и той вземе титлата след само три старта, тъй като сега той е начело в класирането след победата му в Мексико през март.

Шефът на Hyundai Андреа Адамо също има повече стартове, но защити тезата, че още 5 оттук до края на годината ще се напълно достатъчни. Според неофициална информация, най-вероятно от септември нататък ще гледаме 6 ралита: в Естония, Турция, Белгия (Ипр), Германия, Сардиния и Япония.

„Осем ралита за 2020 са достатъчни – заяви Адамо пред Дейвид Еванс от dirtfish.com. – Ако се върнем назад в историята на световния рали шампионат, има един много интересен сезон, в който е имало само 8 ралита – 1995. Тогава осем ралита са били достатъчни, ще са достатъчни и сега. Невероятен финал на сезона – Каталуня и РАК рали във Великобритания, нали?”

Адамо ни припомня страхотната битка между тогавашните пилоти на Subaru Карлос Сайнц и Колин Макрей, като в Каталуня Макрей отстъпва победата на Карлос след заповеди от бокса, след което печели единствената си световна титла в горите на Уелс.

„Разбира се, тази година бройката ралита е по-малка по други причини – допълни Адамо. – Но ако тези ралита се проведат, то сезонът ще има същата тежест като следващите през 2021 и 2022, когато стартовете трябва да са повече.”

Тази седмица се очаква да бъде обявено, че сезонът ще продължи с рали „Естония” от 2 до 4 септември.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.