16.06.2024

Mercedes: Битката ни беше с Макс, не с Норис

Главният състезателен инженер на Mercedes Андрю Шовлин разкри след финала на Гран при на Русия, че в последните обиколки битката на Люис Хамилтън е била срещу Макс Верстапен, а не срещу лидера Ландо Норис. На мокрото обаче Норис, който беше още със сликове, допусна грешка и излетя от трасето, а Хамилтън взе своята победа №100 във Формула 1. Верстапен остана втори.

Това стана ясно, след като Шовлин обясни как и кога в отбора са решили да повикат Хамилтън за гуми интермедия.

„Първоначално идеята беше Люис да спре в следващата обиколка. Трябваше да уцелим момента, когато и Макс спира за гуми интермедия, дори и това да означаваше, че щяхме да отворим пътя към победата за Ландо – обясни Шовлин. – Смятахме, че дъждът ще се усили и затова искахме боксът да е по-рано. Трябваше да предадем много точно тази информация на Люис, за да е наясно защо решаваме едно или друго в хода на състезанието.”

Валтери Ботас беше един от първите, които спряха за смяна на сликовете с интермедия и Шовлин обясни това по следния начин: „Решението ни беше продиктувано от това, че Валтери се движеше извън топ 10 и в този случай нищо не губехме.”

„След смяната на Валтери имахме възможност да видим как работят гумите в тези условия и след това повикахме Люис в бокса – допълни Шовлин. – Разбира се, фактът, че в този момент Люис не беше лидер на колоната допълнително улесни това наше решение.”

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Mercedes: Битката ни беше с Макс, не с Норис

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.