23.07.2024

Mercedes ще надхвърли 1000 к.с, Ferrari търси още 40?

Люис Хамилтън

От въвеждането на новите турбо мотори във Формула 1 Mercedes се справя най-добре в световния шампионат – 4 световни титли при пилотите и 4 при конструкторите в последните 4 сезона. И тимът, ръководен от Тото Волф и Ники Лауда продължава да работи, за да остане на върха, тъй като през 2017 видяхме, че Ferrari се оказаха опасно близо, дори задаваха темпото през първата половина на годината.

1,6-литровият V6 мотор на Mercedes се оказа най-ефективният по отношение на температурата на работа, както на самия мотор, така и на хибридната система.

Според информации от тима, за сезон 2018 във Формула 1 световният шампион Люис Хамилтън и съотборникът му Валтери Ботас ще могат да разчитат на над 1000 конски сили, идващи от системата за задвижване. Ако тази граница бъде прескочена, то през новия сезон моторите ще се изравнят с мощността на V10 двигателите от края на миналия и началото на новия век.

Шефът на двигателите в Mercedes Анди Кауъл вече потвърди, че през изминалия сезон моторите на тима са прескочили границата от 900 конски сили и прогнозира, че „в един момент ще преодолеем и нивото от 1000 конски сили”.

В същото време от Маранело изтече информация, че инженерите на Ferrari се опитват да повишат мощността на двигателя за сезон 2018 с 40 конски сили, за да е равностоен на моторите на Mercedes. Но при тестовете на стенда са се появили проблеми с издръжливостта на двигателите.

През сезон 2018 всеки пилот ще има право само на 3 двигателя за общо 21 състезания, така че инженерите ще трябва да намерят решение на невъзможния компромис – по-мощни, но и по-издръжливи двигатели, като всеки един мотор ще се използва в 7 състезания.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.