12.06.2024

Porsche: Още не сме решили за Формула 1

Porsche е все по-близо до Формула 1, но единственото, в което засега могат да бъдат сигурни феновете е, че шефовете на компанията, както и тези на VW Group, все още „обмислят идеята”.

„Не е тайна, че ние мислим за Формула 1 – заяви преди медиите тази седмица вицепрезидентът на Porsche Motorsport Томас Лауденбах. – Също така не е тайна и това, че общуваме сериозно с ФИА по темата и обмисляме възможността да участваме във Формула 1. Но все още нямаме решение по въпроса.

„Според информацията, с която разполагаме, много неща във Формула 1 се случват така, както искаме ние. Това важи най-вече за електрификацията на автомобилите и хибридните компоненти в системите за задвижване. Ние бихме искали в двигателите да има повече стандартни детайли и в същото време по-голяма свобода по отношение на електрическите елементи. Но има реална възможност Формула 1 да се превърне в реалност за нас.

„Сигурното е, че ако ще участваме във Формула 1, то това решение трябва да бъде взето скоро, тъй като ако искаме да сме част от сезон 2025, то ще ни трябва време за подготовка.

„Има и още нещо – ако една компания иска да участва сериозно в шампионат като Формула 1 в качеството си на автомобилен производител, то това трябва да стане в момента, в който има сериозна смяна на правилата. Това означава, че всички участници ще имат сериозни задачи за решаване, не само новаците.”

Формула 1 ще посрещне 2022 година с нов технически регламент, но проектът на Porsche и на Audi е насочен към следващата голяма промяна в правилата, която трябва да се случи за началото на сезон 2026. Тепърва обаче предстои финализирането на рамката технически правила за 2026 година и затова е тази сериозна активност на Porsche в дискусията с ФИА относно новите регулации.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.