26.05.2024

Toyota: Audi ще остане в световния шампионат

Паскал Васелон

Появилите се слухове, че Audi може да напусне световния шампионат за издръжливост (WEC) и „24 часа на Льо Ман” успяха да развълнуват падока на пистата „Фуджи” в Япония. От Audi все още не коментират темата, но съперниците на германския тим имат по-различно мнение.

Техническият директор на Toyota Паскал Васелон дори заяви, че очаква Audi да остане в WEC и Льо Ман и през 2018 година. Според слуховете, германската марка може да си тръгне още в края на този сезон.

„Ако имаме предвид колко сериозно се борят за интересите си при определянето на техническите правила за сезон 2018 в WEC, то мога да кажа, че Audi ще се състезават и през 2018 година – прогнозира Васелон. – Това може да се окаже добра стратегия, да накараш всички да мислят, че ще напуснеш, след което да получиш повече при определянето на правилата, за да останеш в шампионата.”

Предполага се, че основната причина за напускането на Audi е сериозният бюджет, с който трябва да разполага всеки един от големите заводски отбори, за да участва в клас LMP1. Става въпрос за суми между 80 и 200 милиона евро на година, което пък е основната причина Peugeot да не бърза да се върне в състезанията за издръжливост с прототип в LMP1.

„Бюджетът наистина е проблем – призна Васелон. – Следващата стъпка ще е въвеждането на система за ограничение на развитието на автомобилите, ще се лимитират промените, които могат да се правят по колите в рамките на една година. Системата е сходна на тази с жетоните, която се използва във Формула 1.

„Това няма да е чудо, но ще ни помогне да държим разходите под контрол. Сигурен съм, че това ще помогне, тъй като ние работим по най-ограничена програма заради бюджета, с който разполагаме. Ако правилата наложат такива ограничения и на другите производители, то това само ще ни помогне.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.