22.06.2024

VW избира за Формула 1 между McLaren и Red Bull

Снимка: Red Bull

Разправията около информацията, че Audi преговаря да купи McLaren повдигна завесата около механизма, избран от големите шефове на VW Group за влизане във Формула 1.

Източници от германския гигант потвърдиха, че на проведеното миналата седмица заседание на борда на директорите на VW Group планът за влизане във Формула 1 е бил одобрен. Все още обаче не е решено кои марки под шапката на VW Group ще бъдат използвани за това.

Досега се смяташе, че подобно на кампанията си в WEC, VW Group ще заложи на Audi и Porsche, но е много вероятно да се окаже, че топ директорите на гиганта са одобрили участието само на една марка в световния шампионат.

И двата варианта са Audi да влезе във Формула 1 с McLaren или това да стори Porsche с Red Bull.

Porsche не е вариант за комбинация с McLaren, тъй като двете марки са преки съперници в един и същ сегмент на глобалния пазар на спортни автомобили.

Главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман, който има опит във Формула 1 с Mercedes и BMW – работил е и за двете компании – не крие силното си желание да вкара управляваната от него марка в световния шампионат, за да продължи развитието на имиджа на производителя. От Audi неофициално потвърдиха, че вече е имало „внимателни преговори” с McLaren относно бъдеща съвместна работа, но явно дискусията е още в начален етап.

Двата варианта пред VW Group – с McLaren или Red Bull, имат своите плюсове и минуси, така че окончателното решение ще зависи основно от това коя възможност ще даде най-големи шансове за успех на VW Group при влизането във Формула 1.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.