12.06.2024

World RX се мести на трасето от Формула 1 в Барселона

През този уикенд ще бъдем свидетели на деветия кръг от световния рали крос шампионат на пистата от Формула 1 в Барселона. Испанското състезание е и предпоследен кръг от европейския шампионат за категориите Supercar, Super1600 и RX Lites.

Миналогодишното първо издание на World RX в Барселона бе голям успех мотивирайки испанските организатори да предоставят още по-голямо шоу на феновете. За тазгодишното второ издание са се заявили 83 автомобила от общо четири категории (22 World RX Supercar, 25 Euro RX Supercar, 26 Super 1600 и 10 RX Lites).

С оглед оставащите четири кръга испанското състезание може да се окаже ключово за решаването на титлата в шампионата, след като Петер Солберг и Матиас Екстрьом ги делят единствено 5 точки един от друг. Солберг пристига в испания, като фаворит за победата с оглед миналогодишното му представяне.

Сред заявените пилоти е и двукратния шампион в DTM Тимо Шайдер, който ще заеме мястото на Рейнис Нитис зад волана на Seat Ibiza RX. Нитис от своя страна се връща при бившите си колеги от Olsbergs MSE зад волана на Fiesta RX. Кевин Ериксон, също се завръща след пропуснатото състезание във Франция. Англичаните от JRM Racing ще пристигнат с два автомобила Mini RX, като техни пилоти ще бъдат Гай Уилкс и Герлен Чичери.

Испанската чест ще бъде защитавана от олимпиеца Алберт Йовера в RX Lites категорията. Родом от Андора, Йовера очаква да вземе участие на финала с оглед опита си в кръговете в Норвегия и Швеция.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.