21.06.2024

WRC иска старт в САЩ

Снимка: Subaru САЩ

Завръщането на Ford като партньор на M-Sport в световния рали шампионат (WRC) ускори процеса на завръщане на надпреварата на територията на САЩ. Американският пазар е много важен и за другите два автомобилни производители, които участват в WRC – Toyota и Hyundai, макар там те да предлагат съвсем различни модели от тези, които гледаме по ралитата.

Почти до края на 80-те години на XX век Съединените щати присъстваха редовно в календара на WRC. От 33 години там не е имало кръг от световния шампионат. Отборите, както и ФИА, искат това да се промени.

Естествено, това не може да стане веднага, най-малкото защото в момента в Щатите няма рали, което дори да е близо до стандартите и изискванията към състезание от WRC. Но най-вероятно още догодина там ще има рали, което ще получи статут на „промоционално” или „кандидат” за WRC. След това – през 2023 или 2024 година – ще може да стане кръг от световния шампионат.

По подобна схема се разви и рали „Естония”. Макадамовата надпревара обаче ускорено получи дебют в WRC още през 2020, след като през 2019-а беше промоционален старт. Причината бе прекрояването на календара заради коронавирус пандемията.

Все още няма нищо официално, но се предполага, че за основа на бъдещето рали-кръг от WRC в Щатите ще се използват етапите от някогашното рали „Олимпъс” около Шелтън, щата Вашингтон. Сега там се провежда рали „ARA”.

„Със сигурност Америка е тема, по която работим много сериозно – обясни пред motorsport.com рали директорът на ФИА Ив Матон. – Искаме да имаме състезание в Северна Америка в близко бъдеще. Ще се опитаме да направим нещо през 2022 година, но със сигурност това няма да е рали, което да е част от календара. Щ пробваме обаче през 2022 да стъпим там.

„Догодина можем да направим много неща там. Можем да направим роудшоу, може да е рали-кандидат или друго състезание, което ще е първата стъпка на Северна Америка към световния шампионат, без обаче то да е част от календара.”

Тим шефът на M-Sport Ричард Милнър потвърди, че Ford има сериозен интерес от завръщането на шампионата в Северна Америка. Той обясни, че Щатите са „огромен пазар, който е неразработен за нас. Там има страхотни условия, страхотни пътища и големи възможности”.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.